Prednáška o umení ...

08.05.2010 20:09

Dňa 6.mája 2010 sa v budove Strednej umeleckej školy v Kežmarku uskutočnila zaujímavá prednáška o umení s PhDr. Vladimírom Beskidom.

Témy prednášky boli nasledovné:

-          Dejiny umenia – databáza výtvarných ideí (posuny, paralely, interpretácie)

-          Vývoj súčasnej maľby na medzinárodnej scéne (od 1945 po aktuálne podoby maľby)

 

PhDr. Vladimír Beskid je známym historikom umenia a dlhoročným kurátorom súčasného umenia, pôsobil aj ako pedagóg a v súčasnosti vedie aj Galériu Jána Koniarka v Trnave.

 

PhDr. Vladimír Beskid je človek, ktorého som stretol ešte počas svojho stredoškolského štúdia v Košiciach, kde prednášal o umení. Táto prednáška ma veľmi zaujala a preto som p.Beskida oslovil s prosbou, aby prišiel aj medzi našich študentov.

Vtedy, na prednáške, ma až zamrazilo, ako som nesprávne čítal obrazy, ak to tak o sebe vôbec môžem teraz povedať. No obzvlášť ma prekvapilo to, ako mnohí maliari svoje diela doslova prešpekulovali. Išlo o koncept s ktorým by sme sa mali stretnúť viac v 20. a 21. storočí. Preto si pána PhDr. Vladimíra Beskida veľmi vážim.

Ukázal nám ako sa na umenie môžeme dívať. Ukázal nám veci v pozadí umeleckého diela, ku ktorým sa mnohí ľudia jednoducho sami možno nikdy nedostanú. Veci, ktoré dnes na obrazoch spred 300 rokov považujeme za samozrejmé, vtedy samozrejmé nikomu neprišli. A to posúva umenie, ale aj samotnú spoločnosť dopredu. Dnes, v dobe, ktorú žijeme, je umenie o to viac dôležité. Lebo musí zareagovať na to, čo sa okolo nás deje.  

Aby sa študenti naučili vyjadrovať prostredníctvom umenia, lebo je to výtvarný jazyk, ktorým chcú osloviť, mali by poznať kľúč, ktorým si dokážu preložiť diela slávnych umelcov. Tento kľúč im potom pomôže pomenovať svoje pocity, názory a túžby vo svojej práci.

Chcem p.Beskidovi poďakovať, že prijal naše pozvanie a prišiel na našu školu a verím, že študenti tieto informácie v sebe spracujú a naozaj nebudú ľutovať. Ďakujem.

 

Spracoval: Mgr.art. Kamil Kozub