Plavecký výcvik a plenér na ostrove Brač v Chorvátsku

29.06.2010 19:54

 

Plavecký výcvik, krajinársky kurz, Chorvátsko, Kukučín...

 V rámci projektu „Po stopách Martina Kukučína“, z príležitosti 150-tého výročia jeho narodenia, navštívili  v júni žiaci 1. a 2.ročníkov našej školy Chorvátsko, obec Selce na ostrove Brač – miesta, kde Martin  Kukučín žil a pôsobil ako lekár, liečil chudobných ľudí bez nároku na odmenu, kde vytvoril krásne diela Dom v stráni, Mať volá... staral sa o svoju chorú manželku... Táto aktivita je vyvrcholením našej cesty po jeho stopách. Ako dôkaz našej cesty ostali výtvarné i fotografické práce a odkaz v srdciach mladých ľudí, ktorí budú šíriť lásku a humanizmus okolo seba.

Účastníci plaveckého kurzu a plenéru mali pre hostiteľov ostrova Brač, konkrétne pre starostu mesta Selca Ivica Škrpaca,prof. darček, ktorý svojou estetickou hodnotou presahuje priemer. Bola ňou busta Martina Kukučína realizovaná v bronze od učiteľa SUŠ Mgr.art. Ladislava Galka. V týchto dňoch bude slávnostne odhalená v parku Tolstého v Selciach.

 Tento projekt prispel k tomu, že naši žiaci sa v rámci cesty do Chorvátska zúčastnili krajinárskeho kurzu, z ktorého vyhotovili výtvarné práce a fotodokumentáciu. Tieto diela spolu s prácami z Jasenovej a Revúcej budú prezentované v rámci výstavy žiackych prác nielen v Selciach na ostrove Brač, ale i počas putovnej výstavy po Slovensku.

 

Ponúkame Vám bezprostredné reakcie študentov, ktorí sa zúčastnili krajinárskeho a plaveckého kurzu na ostrove Brač.

"Musíme skonštatovať, my študenti, že plavecký kurz spojený s plenérom bol vynikajúci."

"Ubytovanie bolo super, apartmány boli plnohodnotne vybavené a z terasy sme mohli vidieť nekonečné more."

"A tá strava! Veľmi pestrá, ako farby na našich paletách. Porcie boli veľké a tak nám to pripomínalo domov."

"Pri výbere zobrazovania krajiny si bolo ozaj z čoho vybrať, pretože výhľady na všetky svetové strany boli čarokrásne."

"Všade okolo nás bola aj veľmi pekná architektúra, ktorá nás inšpirovala. Mali sme možnosť ísť aj do kostola v Selciach, kde sa nachádza aj socha pána Didoliča, svokra Martina Kukučína."

"Hádam jediné, čo nám nevyšlo,  bolo počasie, pretože skoro celý týždeň pršalo s výnimkou dvoch dní."

"Kúpanie v mori, aj keď sa nám to neprihodilo často, bolo osviežujúce. Naši učitelia boli veľmi priateľskí, dávali na nás pozor nielen v mori, ale radili nám aj pri kreslení. Vďaka tejto priaznivej konštalácii nám ostali po krajinársko-plaveckom kurze super zážitky."

"Skvelý dojem na nás urobili tiež ľudia z ostrova Brač, ktorí obdivovali naše kresliarske úsilie a občas nám priniesli aj niečo dobré pod zub. Osobitne by som chcela vyzdvihnúť ústretovosť a aktivitu pána starostu, ktorý v čase náhleho zhoršenia počasia nás zvážal späť do penziónov."

"Páčilo sa nám na pláži v Bole a aj na Vidovej gore, odkiaľ sme mali výhľad na ostrov a v diaľke sa nám črtali kontúry slnečného Talianska."

"Ďakujeme za túto možnosť a za tieto zážitky."

 

... F O T K Y  (práce)...

... F O T K Y  (okolie) ...